Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo uvěří Ivermectinu?

„Nejste koně ani krávy. Přestaňte brát jejich léky.“ Vzkázala Americká zdravotnická organizace. Nejen v naší zemi byl s Ivermectinem problém. (1)

V našich krajinách se propagací tohoto antiparazitika proslavil bývalý poslanec Lubomír Volný, který občas prohlašoval velmi úsměvné příběhy, například o sestřičkách, které mažou Ivermektinovou pastu pacientům potajmu na chleba.

O toto téma jsem se začala zajímat zejména proto, že byla léčba tímto lékam silně zpolitizována, ať už panem Volným, tak i dalšími politiky či osobnostmi. Nešlo o debatu zdravotníků ale doslova o mediální smršť. Lék byl propagován jak v řetězových mailech (11), tak na webech oficiálně označených, jako dezinformačních. Krom léku Isoprinisone nebyl žádný jiný lék na covid-19 tak moc zpolitizovaný.

Pro úplnost jsem shromáždila tato fakta, kvůli kterým se už Ivermectin v léčbě covidu prakticky nedoporučuje:

  1. Studie, které chválily Ivermectin byly velmi nekvalitní a mnohé z nich vykazovaly známky podvodu. (2) 
  2. Ivermectin měl anti-virální efekt pouze ve zkumavce, ale nikoli v pacientovi. Aby mohl fungovat, musela by být dávka mnohem větší, která by však nemocnému uškodila. (3) (7) 
  3. V několika případech v České republice došlo k několika intoxikacím Ivermectinem. (4) 
  4. Ivermectin může mít negativní vliv na mužskou plodnost, zvlášť je-li podávána ve vyšších dávkách, jak ukazuje tato studie provedená prozatím na hlodavcích. (5)
  5. A co je vůbec nejhorší podle studie na medicínských stránkách The Lancet, Ivermectin může způsobit těhotným ženám v 1. trimestu potrat. Studie zjistila, že měla závažné vady, kvůli kterým těhotenství dále nepokračovalo.(6) . Dle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví se v České republice nesmí přípavek podávat těhotným ženám kvůli právě riziku teratogenity (narušení vývoje embrya). (12)I když oficiálně lék pro těhotné není povolený, informovanost o tomto problému je malá a s Ivermectinem se obchoduje zejména na sociálních sítích mimo zdravotnická zařízení. (13) 
Ivermectin může být velmi nebezpečný pro nenarozené dítě

Lubomír Volný sice již v propagandě Ivermectinu nepokračuje. Víra v tuto léčbu na úkor tradiční medicíny však v lidech přetrvává dál. Stále se stává, že je nemocným tento lék nabízen jako zázračná a naprosto spolehlivá léčba, díky čemuž může pacient odložit vyhledání lékařské pomoci a zvýšit tak šanci, že covid-19 nepřežije. Opatrní bychom měli být zejména, pokud se na sociální síti svěříme, že jsme nemocní a někdo nám nabídne "zázračnou"  léčbu, o které se však veřejně nezmiňuje, dotyčný člověk posílá nemocnému pouze odkaz, kde se dozvíme, že jde právě o tento lék. (13)

Ve svém průzkumu jsem se nezabývala účinností Ivermectinu (k tomu máme vědce a zdravotníky), ale zajímala mě sociální problematiky skupiny lidí, kteří této informaci nekriticky uvěřili.
Respondentů jsem se zeptala, zda považují za vlastní výrok: „Ivermectin SPOLEHLIVĚ léčí covid-19“. Skupina, která souhlasila, mne zajímala nejvíce. Jak jsou staří, jsou to muži, nebo ženy? Jaká média sledují? Koho obdivují?

 

Spíše muži, než ženy

O něco více Ivermectinu věřili muži, než ženy (3,5% mužů a 2,5% z žen – počítáno z celkového počtu respondentů), nejčastěji žijící na vesnici. Ve věkových kategoriích byla největší skupina v kategorii 46-55 let, nejmenší naopak u lidí mezi 56-65 lety a také nejmladších lidí do 25 let. „Ivermectinová“ skupina měla dále o něco méně zkušeností s úmrtím na covid ve svém blízkém okolí. Velkou zajímavostí bylo, že měli téměř jednou tolik větší šanci na nákazu covidem a přesně jednou tolik vyšší šanci, že budou mít covidový zápal plic (středně těžký průběh). Tuto šanci však nezvýšilo samotné užívání Ivermectinu (to „přiznal“ jediný respondent), ale spíše vyšší šance na rizikové chování například v podobě nenošení respirátoru, který tato skupina většinou nenosí nebo nosí pod nosem. (8)

Důvěra v Ivermectin ve věkových kategoriích

 

Spíše bohatší, než chudí

Zajímavým faktem bylo, že Ivermectinu důvěřovali nejvíce lidé spokojení se svými příjmy. Lidé, kteří bojují s financemi, často pociťují předsudky, že se dají snadno napálit. V tomto konkrétním problému se ukazuje tato domněnka, jako mylná. Většina z nich totiž na účinnost Ivermectinu odpovídala, že si jeho účinností nejsou jistí. Naopak bez pochybností o Ivermectinu smýšleli více lidé s vyššími příjmy, tedy lidé spokojenější se svou finanční situací. Lidé s nízkými příjmy mohou mít achillovu patu v jiné problematice.

Důvěra v léčbu Ivermectinem podle vzdělání

Velkým překvapením ale bylo vzdělání. Mnoho lidí si myslí, že čím vyšší vzdělání člověk má, tím menší je šance, že dezinformacím uvěří. Ukazuje se však, že nějaké slabiny má každý z nás a opatrnost bychom měli mít vždy, ať už vzdělání máme, nebo ne. Konkrétně zde byli nejvíce náchylní lidé s vyšším odborným vzděláním, ale také lidé s nejvyšším, tedy doktorandským vzděláním. (8)

Důvěra v léčbu Ivermectinem v ohledu na vzdělání

 

Čemu naslouchají?

Vždy jsem si myslela, že čím více času člověk tráví na sociálních sítích, tím větší má šanci, že nějakým hloupostem uvěří. Ale zmýlila jsem se.

Zjistila jsem, že Ivermectinoví fandové sociálních sítích tráví maximálně 2 hodiny denně (stejně jako většina populace). Nebo možná více času na sociálních stítích nechtějí přiznat :-). Polovině z nich chodí řetězové maily. Řetězové maily jsou bohužel silně rizikový faktor, jejich přijímání velmi zvyšuje riziko náchylnosti ke konspiračnímu smýšlení. (8)

Respondentů jsem se ptala, odkud čerpají informace. Mohli napsat například od známých, z novin, z televize a podobně. U většiny odpovědí byla skupina Ivermectinových fanoušků na tom stejně, jako ostatní. Pouze u jedné věci byla výraznější odchylka, a to: Česká a slovenská alternativní média (jmenovitě Aeronet, Sputniknews, Otevři svou mysl a Parlamentní listy), kde měli téměř 4x vyšší pravděpodobnost, že tato média čtou. Konkrétně nejvíce důvěřovali Parlamentním listům (25% z nich), oficiálnímu prokremelskému zpravodajskému webu Sputniknews (3,5% z nich) a Aeronetu (3,5% z nich). Více čerpali také z mailů, které dostávají od známých (3,5x vyšší pravděpodobnost). (8)

 

Ke komu vzhlíží?

Potřeba lidského vzoru je pro každého člověka velmi důležitá. Často se stává, že lidi, které pokládáme za svůj vzor (a nemusí to být někdo slavný, třeba to je naše maminka), nevědomky napodobujeme. Často také bez hlubšího přemýšlení přijímáme informace, které nám náš vzor řekne. Protože mu (nebo jí) důvěřujeme natolik, že necítíme potřebu informaci ověřit.

Rady naší maminky nebo kamarádky však mohu jen těžko prozkoumat, hlavně proto, že tyto informace nemohu dohledat. Ale mohu dohledat informace slavných osobností či iniciativ, které se covidovou tématikou zabývají, a které se staly pro lidi vzorem. Není překvapením, že lidé, kteří nejvíce vzhlíží k Lubomíru Volnému, také nejvíce důvěřují Ivermectinu. Při pohledu na graf je velmi silně zřetelná sociální propast mezi oběma tábory (8)

Fanoušci anticovid osobností či iniciativ a důvěra v ivermectin

 

Jaký mají názor na politiku?

V některých ohledech není má sledovaná skupina tak radikalizovaná, jako jiné skupiny. Volby do poslanecké sněmovny u Ivermectinové skupiny byly zhruba ve stejném rozptylu, jako u zbytku populace. Z politiků měli, stejně jako mainstreamové skupiny, nejraději Václava Havla, královnu Alžbětu a Zuzanu Čaputovou. (8)

Sympatie zahraničním politikům u skupin důvěřujících a nedůvěřujících léku Ivermectin

 

Sympatie českým politikům u skupin důvěřujících a nedůvěřujících léku Ivermectin

Zajímaly mne i postoje k politickým osobnostem, které většina národa ráda nemá, ale jsou často propagováni v pozitivním světle na dezinformačních webech. A právě zde jsem našla něco zvláštního. V podstatě všichni, které jsem měla uvedené v průzkumu, měli u Ivermectinové skupiny vyšší kladné hodnocení, a to často několikanásobně. Hojně diskutovaný ruský prezident Vladimír Putin byl u této skupiny téměř 3krát oblíbenější, Tomio Okamura 6krát oblíbenější a Václav Klaus měl 5krát vyšší šanci na kladné hodnocení u této skupiny. Největší rozdíl byl očekávatelně u pana Volného. (8) Z těchto osobností však Ivermectin propagoval pouze Tomio Okamura (9) a Lubomír Volný (10). Proč tedy jsou oblíbení i ti ostatní? Odpovědí může být několik. Souvislost může mít sledování řetězových mailů, které skupina vykazovala, kde jsou tyto osobnosti často hodnoceny v pozitivním světle, dále častější sledování dezinformačních webů, ale i takzvaná sociální bublina (11). Ta způsobuje, že se obklopujeme informacemi, se kterými souhlasíme, nasloucháme hlavně lidem s podobným viděním světa a naopak na informace, které jsou v rozporu s naším viděním světa, dokážeme být agresivní a vytěsňujeme je. Jelikož nositelem informací je často člověk, jsme agresivní i na samotného člověka. Dochází pak k polarizaci společnosti. Sociální bubliny jsou velmi zajímavé, avšak obsáhlé téma, takže o tom až někdy příště ;-).

 

 

Zdroje:

1. https://wave.rozhlas.cz/pomyslete-na-chudaky-kone-memy-komentuji-silenstvi-kolem-udajne-zazracneho-leku-8574796

2. https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3382678-ivermektin-proti-covidu-nefunguje-chvalily-ho-nekvalitni-nebo-podvodne-studie-ukazali

3. https://www.facebook.com/groups/iniciativasnih/posts/252341469764924/

4. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/predavkoval-se-zazracnym-ivermektinem-hlasil-halucinace-a-nejistou-chuzi-169689

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21783912/

6. https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(19)30453-X/fulltext

7. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ema-nedoporucuje-ivermectin-covid-19-pandemie-leka.A210322_140518_domaci_vlc

8. https://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/odolnost-vuci-dezinformacim/

9. www.facebook.com/tomio.cz/videos/935240843882522

10. https://ockovani.praha.eu/fakta-poslanec-lubomir-volny-a-lek-ivermektin/

11. https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2283430-socialni-bubliny-rozhodovaly-volby-a-rozdeluji-lidi-od-staroveku-facebook-vsechno

12. https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2021/03/Rozhodnut%C3%AD-o-do%C4%8Dasn%C3%A9m-povolen%C3%AD-distribuce-v%C3%BDdeje-a-pou%C5%BE%C3%ADv%C3%A1n%C3%AD-neregistrovan%C3%A9ho-hum%C3%A1nn%C3%ADho-l%C3%A9%C4%8Div%C3%A9ho-p%C5%99%C3%ADpravku-HUMEVEC-s-obsahem-l%C3%A9%C4%8Div%C3%A9-l%C3%A1tky-ivermektin.pdf

13. https://www.denik.cz/z_domova/denik-proti-fake-news-konspiracni-teorie.html

 

 

Autor: Mariana Ryšavá | sobota 22.1.2022 16:52 | karma článku: 33,76 | přečteno: 10059x
  • Další články autora

Mariana Ryšavá

Čím méně zkušeností, tím více sebevědomí

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nejvíce rad o rodičovství rozdávají bezdětní, proč si začínající fotografové připadají jako mistři světa a proč o imigrantech nejvíce diskutují lidé, kteří v životě imigranta neviděli?

14.1.2022 v 13:35 | Karma: 19,56 | Přečteno: 2047x | Diskuse| Společnost

Mariana Ryšavá

Jak prožívaly pandemii naše babičky? (První část)

Dnešní doba covidová nám klade mnoho otázek. Na některé z nich ale můžeme najít odpověď v historii. Téměř vše, co teď prožíváme a myslíme si, že to nemá obdoby, už zažili naše babičky a dědečkové.

21.12.2021 v 15:05 | Karma: 18,06 | Přečteno: 637x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4247x
Jsem učitelka a výtvarná umělkyně. Mám ráda humor, píši fejetony, povídky a příběhy ze života. V poslední době píšu také o závažnějších tématech, jako jsou dezinformace, hoaxy a hlavně jejich příčiny. Velmi mě trápí současná situace - vzrůstající agrese lidí vůči zdravotníkům, přátelé, kteří se zamotali do sítě konspirací a nedokážou se z ní dostat ven... V mých článcích můžete očekávat srovnání aktuálních událostí s historií, často vycházím i z průzkumů veřejného mínění nebo oficiálních statistik.

Seznam rubrik